Bliv bedre til skak slutspil med ChessEndgames.com

Slutspillet er en af de sværeste discipliner at mestre i skak, men også en af de vigtigste, hvis man vil være en god skakspiller. Selv om det kan være svært at definere præcist hvornår et spil skak går fra midt- til slutspil, så er de fleste enige i, at det sker, når kongen for alvor bliver en aktiv del af spillet og når der er relativt få brikker tilbage på brættet. Det er her slutspilsteknikken træder frem i lyset og bliver den afgørende faktor for om et parti vindes eller tabes. Med ChessEndgames.com har du nu mulighed for at træne din slutspilsteknik, og relativt hurtigt forbedre dine skakpartier markant. Denne guide vil give dig en indføring i, hvordan du får mest ud af websitet.

Når du har oprettet en profil på ChessEndgames.com, og er logget ind, så er du klar til at starte din træning af slutspil. Fra hovedsiden præsenteres du for en række forskellige måder at øve dig på, i form af forskellige spil. Disse er gengivet i boksen nedenfor.

De forskellige skakspil på ChessEndgames.com

Som det ses, kan spillene på websitet kategoriseres som slutspilsproblemer, matsætning (i slutspil), og andre typer slutspil. Det mørkeblå rektangel indkapsler de spil, som der måler din fremdrift med Grade Progress Baren (som omtales lidt længere fremme).

De tilgængelige spil på websitet

Nu er det på sin plads at fortælle lidt om de spil som er tilgængelige på websitet, og hvordan de bedst bruges. I hvilken rækkefølge du vælger at træne med de forskellige spil, er afgørende for, at du udvikler dine færdigheder bedst muligt. Du finder forslag til træning længere fremme i denne guide. Vigtigt er det også, at du jævnligt holder din træning ved lige, så du forbliver skarp i dine skak-slutspil.

Spil ratede skakspil eller træn Non-Stop Endgames

Med Non-Stop Chess Endgames får du serveret udfordrende skak slutspil i en lind strøm. Du kan vælge at spille med rating slået til eller fra (sidstnævnte også kaldet for træningstilstand). Hvis den er slået til vil din rating stige og falde, når du henholdsvis vinder og taber et spil. Ved siden af din rating står der, ved hvert slutspils begyndelse angivet, hvor meget din rating vil ændre sig i positiv eller negativ retning. Når du spiller ratede slutspil, får du automatisk slutspil, som matcher din opnåede styrke. Spiller du ratede spil, kan du ikke omgøre træk, få hints eller slå tiden fra. Det kan du derimod, hvis du slår rating fra; så spiller du nemlig i træningstilstand, og kan selv konfigurere den måde du vil spille på.

Din rating starter på 1000. Rating systemet er baseret på ELO, tilpasset til slutspil. Du kan læse mere om rating i FAQ’en.

Bliv bedre til slutspilstaktik The Endgame Tactics Trainer

Du finder en række interaktive lektioner i forskellige former for slutspilstaktik i The Endgame Tactics Trainer (slutspilstaktik træneren). Lektionerne kommer i tre sværhedsgrader og spænder fra simpel matsætning til mere avancerede teknikker såsom opposition. Med denne træner får du tilbagemelding på hvert af dine træk, ud fra om trækket er det bedste eller om det leder til remis. Du har mulighed for at få gode råd undervejs i spillet, så du ikke går i stå. The Endgame Tactics Trainer er lavet som et spil, hvor du må lave op til tre forkerte træk for at gennemføre en lektion.

Spil mod de store mestre såsom Bobby Fischer Battle Star

I Battle Star kommer du på en spændende rejse gennem tiden, og møder alle de kendte stormestre, såsom Paul Morphy, Bobby Fischer og Magnus Carlsen. Du skal færdiggøre 50 af stormestrenes slutspil. For de slutspil som du vinder, modtager du stjerner, som du skal samle så mange af som muligt i din stjernekiste. Undervejs i spillet får du fakta-oplysninger om de forskellige stormestre, så du kan lære dem bedre at kende.

Populære slutspil for børn og voksne med The Challenge The Challenge

The Challenge er et populært spil, hvor din mission er at gennemføre 32 runder, hver med 5 slutspil. For at gennemføre en runde, skal du have opnået et givet antal points. Et vundet slutspil giver 100 points, remis 50 points, og et tabt spil 25 points. Så hvis kravet for at gennemføre en runde er eksempelvis 250 points, kan du vinde 1, spille 2 remis og tabe 2 (100 + 100 * 2 + 2 * 25 = 250) for at gå videre til næste runde. Hver runde har sit eget tema, såsom bondeslutspil eller tårnslutspil, og runderne bliver gradvist sværere. Nogen runder er på tid og med et maksimalt antal træk. Hvis du vil have en udfordring ud over det sædvanlige, så er det i The Challenge.

Hjælp kongen med at befri dronningen Save the Queen

Kongens elskede dronning er blevet taget til fange af den frygtede slutspils-drage i spillet Save the Queen. Kongen har sat sin lid til, at du kan hjælpe ham med at befri dronningen. For at befri hende skal I igennem 50 sjove matsætnings-slutspil, som alle skal vindes. Det som gør disse matsætninger lidt mere udfordrende end de gængse er, at første brik som trækkes i hvert spil, skal flyttes ind på brættet med musen på et af de mulige grønt-farvede felter.

Matsætning i 2, 3 og 4 træk. Perfekt for træning af taktik i slutspillet Mate in 2, 3 and 4 moves

Hvis du vil være dygtigere til skak, er det vigtigt, at du ikke overser en mulig mat få træk forude. I Mate in 2, 3 and 4 moves, kan du netop træne matsætningsfærdigheder alt efter ønsket sværhedsgrad (easy, medium og hard). Du har også Hint-knappen ved din side, hvis du får brug for lidt hjælp undervejs.

Slutspil spillet på en lidt anderledes måde Drop it! Endgames

Drop it! Endgames er inspireret af forskellige berømte brætspil, som tilfører en smule held til skakspillet. Der startes i en simpel slutspilsposition. Ligesom din modstander, computeren, får du udleveret et sæt spillekort. Hvert kort repræsenterer en skakbrik. Den spiller som har tur, kan vælge at trække et kort eller foretage et træk af en af de brikker som allerede findes på brættet. Spillet afgøres som i et almindeligt skakspil af, hvem der ”har held med” at sætte mat.

Gem, spil og del dine slutspil My Endgames

I My Endgames kan du opstille og gemme dine egne slutspilspositioner og spille dem mod computeren. Det er en glimrende måde, at genspille nogle af de svære partier på – for eksempel fra en af de turneringer, du har deltaget i. Brug hint-knappen og få råd til hvordan du foretager de bedste træk. Slutspilspositionerne kan gemmes i dit eget arkiv, og kan deles med andre brugere på websitet igennem forummet.

Andre features på websitet som du bør kende til

For at kunne bruge ChessEndgames.com mest effektivt, bør du blive fortrolig med de features, som er nævnt nedenfor også.

Følg din slutspils fremgang My Progress

Med My Progress kan du følge med i, hvordan du klarer dig. Graferne viser, hvordan du klarer dig inden for spil i kategorierne easy, medium and hard, samt hvordan din rating udvikler sig. Du skal have spillet et stykke tid, før det giver mening at checke din fremdrift på graferne.

Se hvordan du klarer dig i slutspillene, og se om du kan nå stormester titlen Din Grade Progress Bar

Din karakter (grade) er hele tiden synlig i øverste højre hjørne på websitet. På den måde er du altid opdateret omkring din fremdrift og din styrke. Når du spiller, vil du se, at indikatoren for fremdrift flytter sig. Målet er naturligvis, at nå så tæt på 100% som muligt, og vinde titlen som stormester (Grandmaster/GM).

Hvis du kigger under selve progressbaren, ser du, hvilke aktiviteter du skal arbejde på for at øge din grade.

Opgave stjernen Opgave stjernen

I de fleste slutspil på websitet, vil du møde en stjerne i hjørnet af brættet. Hvis du klikker på stjernen kopieres det respektive spil over i din My Endgames samling. Du har på den måde mulighed for at udvælge slutspil, som du ønsker at gemme og genspille.

Forslag til træning

For at du får mest muligt ud af din tid på ChessEndgames.com, finder du her en vejledende plan for din træning, som er sammensat ud fra egne erfaringer og tilbagemeldinger fra brugere af sitet. Det er baseret på, at du er relativt ny i slutspil, at du træner i en måneds tid, og hver dag sætter cirka 1 time af.

DagAktivitetForventet grade på sidste-dagen
1-2 Studer alle artikler og videoer under Resouces-fanebladet. Her lærer du om nogen af de fundamentale taktikker du skal kende i slutspillet. Du lærer om bonde- og tårnslutspil, samt de vigtige klassikere Lucena Position og Philidor Position. Derudover bliver du fortrolig med, hvordan du angriber en mur af bønder (som det ser ud, efter din modstander har rokeret). Dertil skal du læse og forstå principperne omkring opposition og konge triangulering. Husk at afprøve det du lærer undervejs, med de interaktive trænings-skakspil mod computeren, som findes sammen med flere af artiklerne. Beginner
3-4 Prøv at gennemføre og bestå alle de forskellige lektioner i The Endgame Tactics Trainer. Husk at du må ikke lave mere end tre fejl, hvis du vil bestå en lektion - men du kan heldigvis prøve så mange gange du har lyst. Beginner
5-8 Ren træning i Non-Stop Endgames – det vil sige slå rating fra. Spil kun i kategorien Easy, og brug Hint-knappen efter behov. Dertil praktiseres matsætning i Mate in 2, 3 and 4 (i kategories easy). Beginner
9-12 Non-Stop Endgames ratede spil (se om du kan nå en rating på 1600 eller bedre) samt matsætning i Mate in 2, 3 and 4 (med sværhedsgraden medium) Beginner/Aspirant
13-16 The Challenge (op til runde 16) Novice
17-19 Battle Star (alle spillene) Novice
20-22 Save the Queen (alle spillene) Novice-Expert
23-26 The Challenge (op til runde 24, eller mere hvis du kan) Expert-Master
27-30 Non-Stop Endgames ratede spil (se om du kan nå rating på 2000 eller bedre) Expert-GM

Hvis du går i stå med en eller flere af aktiviteterne, så har du mulighed for at skrive i forummet, og spørge andre brugere til råds. Husk at du kan kopiere de fleste slutspil over i My Endgames, og derfra sende det til forummet.

Browser

Websitet fungerer i alle moderne browsere som understøtter HTML5. Internet Explorer 8 og 9 kan derfor desværre ikke bruges. Det anbefales, at du i stedet bruger Internet Explorer 10 eller nyere, Google Chrome, Firefox eller Opera-browseren. Websitet ser desuden ud til at køre fint på tablets - er testet på tablets som kører Android og IOS.

Gratis at spille på ChessEndgames.com

Når du opretter dig som bruger på ChessEndgames.com, kan du spille helt gratis. Du tildeles en start-rating på 1000 og en Beginner-grade.

Nu er det din tur

Tilmeld dig på ChessEndgames.com og start med at træne dine slutspil færdigheder med det samme. Det er gratis!

Du ønskes god fornøjelse med dine slutspil på ChessEndgames.com. Hvis du synes om websitet, så er du meget velkommen til at sprede budskabet til dine venner nede i skakklubben.Back to resources.

Terms and conditions - Privacy statement
- Copyright © 2013, 2014 ChessEndgames.com. All rights reserved. -